Aanschaf
Een cavia kopen?

Zoals je waarschijnlijk wel weet is de cavia een groepsdier en voelen ze zich het best als ze met z'n tweeŽn of meer zijn, een cavia alleen kan gemakkelijk vereenzamen, hoeveel aandacht je je cavia ook geeft je kunt nooit zijn soortgenoot vervangen

Wat gaat het worden?

Beertjes (mannetjes) of toch liever zeugjes (vrouwtjes)? Wat men veel hoort is dat twee beertjes absoluut niet samen kunnen,dit is echter niet het geval. Wel moeten er met twee beertjes aan de volgende dingen gedacht worden; Koop geen twee volwassen beertjes die niet gezamenlijk in een hok gezeten hebben, dit gaat bijna altijd fout!! Een volwassen beertje met een jong beertje (tot 8 weken oud) gaat meestal prima samen.
Twee zeugjes gaan normaal gesproken ook prima samen, maar ook hier komt het af en toe voor dat het niet goed gaat.

Punten ter overweging bij aanschaf beertjes

Het voordeel van beertjes is dat ze over het algemeen sneller tam worden dan zeugjes. Beertjes zijn over het algemeen genomen ook wat aanhankelijker, levendiger en nieuwsgieriger dan zeugjes.
De nadelen zijn dat twee beertjes niet in aanraking mogen komen met zeugjes, gebeurd dit toch, is de kans groot dat zelfs de beste vrienden om de dames gaan vechten.

Punten ter overweging bij aanschaf zeugjes.

De voordelen van zeugjes zijn; dat je ze ongeacht de leeftijd altijd bij elkaar kunt zetten. De groep met zeugjes kun je, mits er voldoende ruimte is ook altijd uitbreiden.
De nadelen kunnen zijn dat ze een beetje katterig tegen elkaar kunnen zijn.